Home » Brandveiligheid in de caravan

 

Brandveiligheid in caravan en camper

Comfort op vakantie wordt steeds belangrijker. Huishoudelijke apparaten en andere elektronica nemen we graag mee op reis. Let er goed op dat u speciale campingapparatuur gebruikt met een laag stroomverbruik. En ga op de juiste manier om met gasflessen- en toestellen.

Installeer altijd een rookmelder maar ook een koolmonoxidemelder als u gebruik maakt van een toestel met een openverbranding in uw caravan, camper of vakantiewoning.

Veilig omgaan met gas

Het is heel belangrijk dat u voordat u flessengas gaat gebruiken, de flessen en de apparatuur zorgvuldig installeert en hoe u koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen!

Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Onderhoud van een (open)verbrandingstoestel: 
Zorg dat uw verbrandingstoestel bij voorkeur jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kunt u aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.

Goede ventilatie. 

  • In een ruimte waar een open verbrandingstoestel staat of hangt, is een goede ventilatie noodzakelijk voor voldoende toevoer van verse lucht en afvoer van verbrandingsgassen.
  • Als het toestel in gebruik is, moeten roosters en klepramen openstaan. Ook kunnen in uw vakantiewoning permanent geopende ventilatieopeningen aanwezig zijn voor een verbrandingstoestel. Stopt deze openingen nooit dicht.
  • Een caravan heef geen mechanisch ventilatiesysteem of een keukenafzuigkap. Juist daarom is toevoer van voldoende ventilatielucht belangrijk!
  • Of u nu een geiser, cv of gaskachel heeft: om het aardgas te kunnen verbranden is zuurstof  nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet u zich ongerust maken?
  • De vlam in het kook/gastoestel is oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal.
  • De vrijkomende waterdamp verdwijnt niet waardoor de ramen beslaan.
  • Mocht u in aanraking komen met schadelijke concentraties koolmonoxide, dan zult u of uw huisgenoten symptomen ervaren als misselijkheid, lichte hoofdpijn, overgeven en vermoeidheid.
  • Daarnaast zult u zich verward en slaperig voelen en ervaart u een verhoogde hartslag.